maandag 31 augustus 2009

ETA is woensdagavond

De Flinterduin verwacht om woensdagavond 2 september New York binnen te varen (ETA =  estimated time of arrival). Van Edwin Dom aan boord van het vrachtschip ontvingen we het volgende verslag, met nog zo'n 750 mijl te varen:

Beste Newyork vaarders,

Na gisteren een goed behoud te hebben gemaakt worden we vandaag geconfronteerd met als het goed is het laatste staartje aan de zuidzijde van Danny, een aanvankelijke orkaan die is afgezwakt tot tropische storm en stilaan uitgedoofd ten noorden van New Foundland ( waarvan we nu pal tenzuiden liggen, op ongeveer de helft van de afstand die nu nog af te leggen is naar New York). 

Dit geeft hier toch nog wel de nodige deining en wind sinds vanmiddag en de snelheid is daardoor teruggenomen tot een knoop of 10 / 11 wat gezien de omstandigheden nog redelijk is. De verwachting is dat dit systeem tegen morgenmiddag noordelijk genoeg geëvalueerd is om de Atlantic tot rust te brengen en dan kan het gas er weer op. We verwachten dan rond de 12 kn. te kunnen aanhouden.

Nu we stilaan binnen een overzichtelijke afstand van de States komen begint ook volop de verwachting van aankomstuur te spelen en voorzichtig optimistisch (met de nadruk op voorzichtig), hopen we op 2 september met het avondtij binnen te lopen. Met nog 840 mijl te gaan is het vanzelfsprekend dat zelfs een halve mijl op het behoud bij deze afstand uren verschil maakt, dus nogmaals, onder voorbehoud !

Het klimaat en de oceaan heeft gezien onze positie in de golfstroom een tropisch karakter en dat merk je aan alles, de kleur en de temperatuur van het water, de vliegende vissen, dolfijnen nu en dan, en last but not least, zwoel vochtig warm, in die mate dat zonder regen het dek rond de brug op deze hoogte nat wordt alsof het geregend heeft. 
Het uur is voor de vijfde maal terug gezet, dus morgen nog een keer een uurtje jonger worden en dan staat de klok op New York! Nog een goede nacht gewenst aan allen, Sweet dreams about ....

en tot later, Edwin

zondag 30 augustus 2009

De kleine en grote appel

Zondagmorgen, 6 uur lokale tijd. Klaarwakker vanwege het tijdsverschi, dus waarom dan niet een berichtje op het blog plaatsen? Vanaf de apple laptop in The Big Apple... In ieder geval is de Big Apple ook weer niet zo groot, want we zijn gisteravond al tegen de schippers van de Vrouwe Cornelia aangelopen!

De vlucht ging prima. 3 films bekeken en met een kwartier vertraging geland. Na de controle en de wachtrij voor de taxi's konden we 3 uur later inchecken bij ons hotel. Dat ligt precies om de hoek bij Wall Street, in het financial district. Is dat een teken? In deze financiële tijden, waarin het moeilijk was om sponsoren te vinden, juist daar je residentie te hebben? Wie het weet mag het zeggen...

Hieronder nog een foto van hoe we gisteren op Schiphol werden uitgezwaaid.

vrijdag 28 augustus 2009

De tassen zijn gepakt...

... en de gebruiksaanwijzing ligt klaar voor opa en oma...
dus zaterdag kunnen we met een gerust gemoed naar Schiphol. We gaan echt op weg!

Vanmiddag was even een rare middag: het gevoel dat het werk erop zit en de reis gaat beginnen, maar wel hebben we nog een indrukwekkende begrafenis van Olly bijgewoond. Ton heeft prachtig gesproken en het deed ons erg goed te horen dat hij gewoon meegaat naar New York. Prachtig!
Ton, we kunnen niet uitdrukken hoe blij we zijn dat je bij ons aan boord komt. We zullen zorgen dat je een paar onvergetelijke dagen krijgt!

Voor alle andere volgers die ons de laatste uren en dagen een goede reis hebben gewenst: hartelijk dank en jullie medeleven werkt erg aanstekelijk. Blijf dit blog lezen; het eerstvolgende bericht komt uit New York!

Het New Island Festival en het Nieuw Amsterdam Menu

Op Governors Island vindt straks het New Island Festival plaats. Een combinatie van Oerol, de Parade, de Boulevard of Broken Dreams en nog veel meer.
Inmiddels is er meer bekend over het programma en de artiesten (o.a. Ellen ten Damme en Nynke Laverman). Kijk op www.newislandfestival.com.
De veerboot vaart elk half uur, vanaf de morgen tot middernacht.

60 gulden
Ook aardig is het Nieuw Amsterdam Menu. Restaurants in New York bieden je een maal aan voor 24 dollar, het equivalent van de 60 guldens waarvoor de Hollanders in de 17de eeuw het gebruiksrecht over Mannahatta kochten van de indianen. Honger? Kijk hier.

donderdag 27 augustus 2009

Op de helft

De Flinterduin was vanmorgen, donderdag 27 augustus, op de helft. Positie om 08:30 UTC: 4155N 03229W. Mijlen gevaren 1840, mijlen te gaan 1870. Weer: cloudy, wind var 2 ,swell WNW 2,5 mtr.

Op Radio Fryslan heeft Edwin Dom, een van de platbodemschippers die meevaart, een interview gegeven over zijn belevenissen tot zover.

Het bijbehorende intro:
De boat dy't tweintich skûtsjes en oare platboaiems nei New York ferfiert, komt op tiid oan foar de festiviteiten om it 400-jierrich bestean fan de stêd hinne.
It skip de Flinterduin rûn al fertraging op yn Harns by it oan board takeljen fan de te ferfieren boaten. Letter die bliken dat in lek yn in brânstoflieding foar noch mear fertraging soarge. Yntusken giet it mei faasje rjochting New York.
It waar is goed en de Flinterduin befynt him op dit stuit 160 mijl boppe de Azoren. Edwin Dom is oan board fan it skip, ûnderweis nei New York...
Beluister het interview.

Op de foto Edwin Dom en Arjen in gesprek, vorige week bij het laden in Harlingen.

woensdag 26 augustus 2009

Nog ruim 2.000 mijl varen

De Flinterduin ligt goed op stoom met een snelheid van ongeveer 12 knopen (ruim 20 kilometer per uur). Op dinsdag 25 augustus om 08.00 uur was het nog 2.400 mijl varen naar New York, met al 1.300 mijlen in het kielzog. Op het plaatje (klik voor een vergroting) krijg je een indruk waar het schip zich bevindt.

Edwin Dom (een van de schippers van de platbodems) vaart mee op de Flinterduin en berrichtte het volgende:
"Ondertussen zitten we goed en wel op koers, een graad of 250 en ten noordwesten van de Azoren. Vanmorgen werden de eerste dolfijnen aan stuurboord gespot en toen ik vanavond op de brug kwam vertelde Sergey, de Chief Engineer, dat hij een paar ogenblikken eerder een walvis zag opdoemen. Met wat geluk kunnen we in de komende dagen misschien een foto maken.
Verder is er de voorbije twee dagen, door onze overwegend zuidelijke route, geen schip meer te bespeuren en lijkt het of we zowat alleen op de Atlantic zijn. Ondertussen werd ook het uur al een aantal keer teruggezet om te vermijden dat we straks in het donker varen met de klok op 12 uur."

zondag 23 augustus 2009

Het weer in New York

Wil je weten hoe het weer is en wordt in New York? Kijk dan eens op de weerinfo van MSN. (hieronder zie je niet het actuele weer, maar alleen een plaatje)

Opnieuw onderweg

e Flinterduin heeft weer koers naar New York gezet.

Alle problemen zijn opgelost en de Flinterduin is om 18:00 (zaterdag) locale tijd vertrokken uit Fowey.
Kapitein Henk Eikenaar bericht dat de route behoorlijk zuidelijk is, waardoor de nieuwe ETA New York nu 3 september is. Natuurlijk doet de bemanning er alles aan om tijd te winnen.

De scheepspositie en het weer kun je volgen op deze website.


vrijdag 21 augustus 2009

Vertraging

Vandaag ontvingen we van rederij Flinter het volgende bericht:
"
Gisteren, donderdag 20 augustus, is tijdens een routine inspectie aan boord van de Flinterduin een interne brandstoflekkage geconstateerd. Omdat het op volle zee moeilijk was om de exacte locatie en de ernst van de lekkage vast te stellen, heeft het schip beschut water opgezocht onder de Engelse kust. Na grondige inspectie is besloten om de haven van Fowey in Cornwall binnen te lopen. Flinter is goed bekend in deze haven, omdat wij daar regelmatig Chinaklei laden. Ook vandaag wordt er met man en macht gewerkt om het technisch mankement te verhelpen en de gelekte brandstof op te ruimen. De autoriteiten en ons klassebureau Bureau Veritas zijn geïnformeerd. Het belangrijkste is dat er absoluut geen gevaar is voor de lading. Ook is er geen gevaar voor het milieu.
Verwacht wordt dat het schip nog dit weekend haar reis naar New York zal vervolgen. Dit zal betekenen dat de ETA New York nu 4 september wordt (weather permitting).
"
Wie het schip gevolgd heeft, had al gezien dat het naar de kust was gegaan. Nu weten we waarom...
Tja, zullen we maar zeggen tegen Flinterduin: Straks alle zeilen bij zetten!
(daarom moesten de masten natuurlijk omhoog blijven staan...
)

donderdag 20 augustus 2009

Veel foto's

De afgelopen dagen zijn er heel veel foto's gemaakt. Door ons, door de pers en door tal van belangstellenden. Er is ook een freelance fotograaf die ons op de voet gaat volgen: Jillis van Nes.

Houd zijn website in de gaten: http://www.jillis.nl/hh400/ (tip: bookmark de site bij je favorieten).

Hieronder al enkele van zijn beelden, waaronder een groepsfoto van alle schippers.


woensdag 19 augustus 2009

Het ruime sop gekozen


Deze prachtige foto's van het laden én het vertrek van de Flinterduin heb ik gevonden op Harlingenboeit.nl.

Van de rederij kreeg ik deze foto. Schitterend! (Foto:Flying Focus Luchtfotografie). Klik erop voor een groter exemplaar.
Wil je weten waar het vrachtschip Flinterduin nu is en wat de weersomstandigheden zijn? Bekijk dan deze website.
Er is ook een andere site om het vrachtschip te volgen; je ziet dan in google maps waar de Flinterduin is. (met dank aan Erik 'de volgboot' voor deze tips!)

dinsdag 18 augustus 2009

Linksvoor op de Flinterduin

Sterre is opgeladen! We staan helemaal vooraan op het vrachtship Flinterduin, aan bakboord. Achter een soort van muurtje dat het meeste buiswater zal tegenhouden, mocht het al zo hoog komen (10-15 meter). Het laden was spannend - zo hoog takelen - maar ging prima. Het NOS Journaal liet het gisteren keurig zien, in een kort item van 20 seconden. (later meer info en foto's)



Vandaag (18 augustus) had ook RTL een uitgebreidere reportage. Ons schip Sterre is te zien bij een camerashot vanaf de kade: vanaf de voorkant van het vrachtship gezien zijn wij het eerste witte schip. Het lijkt alsof we ineens een gekke opbouw hebben, maar dat is het motorschip dat naast ons staat.

Hier ook nog een item van een lokaal/regionaal TV-station.

maandag 10 augustus 2009

Klaar voor vertrek!



Sterre is klaar voor vertrek. Op de foto liggen we in de Zuiderhaven in Harlingen. Over een week moeten op deze plek alle schepen die meegaan, zijn verzameld. Na een klein feestje op zondagavond, worden de schepen op maandag 17 augustus geladen aan boord van de Flinterduin. Het vrachtschip vertrekt op 18 augustus om ca. 12 dagen later in Brooklyn af te meren.


De afgelopen dagen hebben we de laatste klusjes aan het schip verricht en voorraden weggestouwd.

Arjen heeft ook een reuzegrote oranje wimpel weten te lenen van de lieve mensen van Horizontoer, een zeilend cultureel muziek- en theater festijn, varend van Waddeneiland naar Waddeneiland. De banier zal met een afmeting van 1.50 x 6.00 meter zeker opvallen!

Verder hebben we de afgelopen dagen heerlijk genoten op de Waddenzee (terecht Wereld Erfgoed!) en de zon. Een paar dagen Terschelling en een dag plus nacht droogvallen in het Fransche Gaatje onder Vlieland. Rond het schip veel krabbetjes en (scherpe) oesterschelpen. En de gelegenheid gebruikt om nog wat aangroei van het onderwaterschip te borstelen...

NY400 in de media

Wie in september niet live bij de festiviteiten in New York kan zijn, moet voor de buis gaan zitten.
De AVRO en NOS zenden van 8-13 september dagelijks beelden uit van de festiviteiten. Ook zendt de AVRO vanaf 13 september dagelijks de serie The New York Connection uit, tot 4 oktober, 20:15 uur, Ned. 2. Zie ook de website van de AVRO.

NCRV's Man bijt Hond (Man bites Dog) is straks ook in New York te vinden. In aanloop naar de Man bijt hond in New York uitzendingen zijn vanaf 1 september de belevenissen van de crew te volgen op www.manbijthond.nl met fotoâs, filmpjes achter de schermen en een speciale blog.

Ook nu al staat het evenement dagelijks in het nieuws, in Nederland én Amerika. Kijk maar in de perskamer van de NY400-organisatie.

Een laatste tip, over de festiviteiten op Governor's Island: http://www.newislandfestival.com/