maandag 31 augustus 2009

ETA is woensdagavond

De Flinterduin verwacht om woensdagavond 2 september New York binnen te varen (ETA =  estimated time of arrival). Van Edwin Dom aan boord van het vrachtschip ontvingen we het volgende verslag, met nog zo'n 750 mijl te varen:

Beste Newyork vaarders,

Na gisteren een goed behoud te hebben gemaakt worden we vandaag geconfronteerd met als het goed is het laatste staartje aan de zuidzijde van Danny, een aanvankelijke orkaan die is afgezwakt tot tropische storm en stilaan uitgedoofd ten noorden van New Foundland ( waarvan we nu pal tenzuiden liggen, op ongeveer de helft van de afstand die nu nog af te leggen is naar New York). 

Dit geeft hier toch nog wel de nodige deining en wind sinds vanmiddag en de snelheid is daardoor teruggenomen tot een knoop of 10 / 11 wat gezien de omstandigheden nog redelijk is. De verwachting is dat dit systeem tegen morgenmiddag noordelijk genoeg geëvalueerd is om de Atlantic tot rust te brengen en dan kan het gas er weer op. We verwachten dan rond de 12 kn. te kunnen aanhouden.

Nu we stilaan binnen een overzichtelijke afstand van de States komen begint ook volop de verwachting van aankomstuur te spelen en voorzichtig optimistisch (met de nadruk op voorzichtig), hopen we op 2 september met het avondtij binnen te lopen. Met nog 840 mijl te gaan is het vanzelfsprekend dat zelfs een halve mijl op het behoud bij deze afstand uren verschil maakt, dus nogmaals, onder voorbehoud !

Het klimaat en de oceaan heeft gezien onze positie in de golfstroom een tropisch karakter en dat merk je aan alles, de kleur en de temperatuur van het water, de vliegende vissen, dolfijnen nu en dan, en last but not least, zwoel vochtig warm, in die mate dat zonder regen het dek rond de brug op deze hoogte nat wordt alsof het geregend heeft. 
Het uur is voor de vijfde maal terug gezet, dus morgen nog een keer een uurtje jonger worden en dan staat de klok op New York! Nog een goede nacht gewenst aan allen, Sweet dreams about ....

en tot later, Edwin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten