vrijdag 18 september 2009

Dinsdag 15 september: op zoek naar Dutch roots

Omdat we pas rond 2 uur gaan varen, hebben we in de ochtend alle tijd om te luieren, boodschappen te doen en onder begeleiding van een gids het plaatsje Nyack te bekijken. Eerst bewonderen we echter het prikbord van het clubhuis, waar een foto hangt van 2 platbodems die hier in 1986 waren. We herkennen direct ons schip Sterre, toen Fiducia geheten!



Nyack is een rustig klein plaatsje aan het water, met 7-8000 inwoners. Er staan leuke houten huizen met veranda's, maar het dorpje is nauwelijks meer op het water gericht. Honderd jaar geleden wel. Hier en daar zijn nog tekenen van de Hollandse roots te zien. We spreken ook een lid van een van de oudste families hier, de familie Lydecker. In een winkel kopen we de lokale krant, waar op de voorpagina foto's van onze schepen staan.



's Middags varen/motorsailen we 13 mijl, langs de SinSin gevangenis, naar Peekskill (vernoemd naar de familie Peek en een kil of stroompje, zoals in Dordtse kil). Hier staat de kade vol met honderden mensen. Wij vuren enkele welkomstschoten af, met de kanonnetjes die we van Willem en Hella Klomp hebben mogen lenen. Het afmeren is nog een verhaal apart; wij liggen met 4 tjalken dwars op twee kleine steigers die normaal alleen gebruikt worden voor bootjes op trailers. Met hoogwater moet je van de steigers door het water naar een weg lopen... Het deert ons niet en op de jachtclub van Peekskill hebben we een heerlijk buffet en genoeglijke avond. Ook bezoeken we nog even de Onrust, een replica van het eerste schip dat Nederlanders in New York bouwden. Het origineel werd in 4 maanden in de winter gebouwd van de resten van een afgebrand schip, de replica vergde 3 jaar bouwtijd en is net te water gelaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten