dinsdag 15 september 2009

Zondag 13 september: parade voor de Oranjes

Het is een zonnige dag met redelijke wind (3 Bft). Een prima dag voor admiraalzeilen. Na het palaver vertrekken we met 12 mensen aan boord, want Hans en Brita Stubbe en Marcel en Marijke Mooijman zijn ook opgestapt. Zowel de kuip als het voordek zijn lekker vol.

 
  
 
In een wirwar van bootjes blijven we rondjes draaien en manoeuvreren totdat de optocht begint, geleid door de Halve Maen en de Onrust, met daarna twee marineschepen, enkele Amerikaanse tall ships, de FD's en de vloot platbodems. Onze schepen groeperen zich in drie rijen; Sterre leidt de rij met tjalken en skutsen. Daardoor passeren we van zeer dichtbij het Vrijheidsbeeld en de Tromp, vanwaar Willem-Alexander en Maxima ons begroeten en vrolijk terug zwaaien. Aan boord van de Sterre staat iedereen keurig met de oranje polo's in het gangboord, een prachtig gezicht!
 
  

Na deze parade parkeert Heleen de Sterre weer even achteruit op Governors Island, wat haar de nodige complimenten en een medaille opleveren. Na de lunch proberen we weer wat te zeilen en is het de bedoeling dat we een tweede parade houden op de Hudson rivier, zodat de mensen vanaf de kant ook een mooi schouwspel hebben. De wind staat echter tegen en de hele vloot is uit elkaar gerukt. Dit gaat niet lukken zo. De platbodems breken eruit en varen voor het lappie terug. Omdat we later het slingeren op de golven beu zijn en ook de zon lekker brandt, keren we terug naar de haven.

In de haven heeft de gemeente van Brooklyn een klein feestje georganiseerd, met live muziek en de onvermijdelijke sprekers. Het eten (fruit en koekjes) is snel op en we kunnen beter ons eigen bier meenemen. Nadat het muziekbootje een serenade heeft gebracht en de volksliederen hebben geklonken, maken we deze perfecte dag af met een paar echte, supergrote stukken pizza.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten